Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Călărași

Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Călărași
La  data de 14.10.2020, CReDO în colaborare cu Consiliul raional Călărași au desfășurat două activități în cadrul unui eveniment. 
Cuvinte de salut au ținut Zinaida Țurcanu, VicePreședinta Consiliului Raional Călărași, Stela Pavlov, Reprezentanta UNDP pentru granturi mici a proiectului, Olga Bîtcă, Coordonatoarea proiectului CReDO, mai jos detalii despre proiecte. 
Prima activitate a întrunit primarele și primarii din raionul Călărași și a avut drept scop Consolidarea climatului de integritate instituțională în cadrul primăriilor din raionul Călărași.  
Vitalie Moisei, expert în domeniul consolidării integrității publice, formator contractat de către CReDO, a discutat cu primarii despre politicile anticorupție, în special referindu-se la angajarea agenților publici în bază de meritocrație și profesionalism, la evitarea conflictelor de interese, la declararea averii și intereselor personale, la influențe necorespunzătoare și la regimul juridic al cadourilor.  Primarii au fost extrem de interesați de subiecte, abordând unele situații specifice.
I Speță: Soția este angajată secretară în consiliul sătesc. La momentul când soțul a fost ales primar primar în acea localitate, soția se afla în concediu de maternitate. Acum ea a revenit din concediu și este în subordinea ierarhică a soțului. Care este soluția în acest caz?
II Speță: Soțul este angajat în calitate de șofer în primăria din localitate de 10 ani. Soția a fost aleasă primăriță în localitatea respectivă. La preluarea mandatului, primărița a declarat situația la ANI, însă nu a primit răspuns.
A doua activitate a întrunit agenții publici din cadrul Consiliului raional Călărași, șefele și șefii de direcții. Scopul activității a fost Sensibilizarea agenților publici privind denunțarea manifestărilor de corupție și protecția avertizorilor de integritate.

Această activitate s-a realizat sub formă de simulare a unor situații concrete, precum și exemple practice din sfera socială, cu vizualizarea materialelor grafice informative și a clipurilor video realizate  la subiectul avertizorilor de integritate. Partea teoretică a fost asigurată de către Olga Bîtcă, expertă în domeniul avertizorilor de integritate și partea practică, de către Vitalie Moisei, formator de integritate, contractat de către CReDO.

În vederea realizării cu succes a instruirilor au fost realizate următoarele prezentări:

https://prezi.com/p/gaev5s5qtiu-/notiuni-integritate/

 

 

 


https://prezi.com/p/uktcsyt95faq/avertizorii/

 

https://campanii.tv8.md/campaign/103

 

https://www.youtube.com/watch?v=zz8cksc_mj8&t=39s

 

 

            https://www.youtube.com/watch?v=G61wXt9YTf0

De asemenea, a fost sondată sociologic percepția corupției în raionul Călărași, prin intermediul unui chestionar, care poate fi găsit și completat la:

http://credo.md/?go=news&n=692

În total, au participat 31 de persoane. La finalul activităților, participanții au mulțumit organizatorilor pentru discuții interesante cu multiple exemple practice din viața cotidiană.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului "Progrese și impedimente în consolidarea integrității în raioanele Călărași și Orhei", realizat de către CReDO în cadrul Programului de granturi mici pentru monitorizarea alternativă a planurilor anticorupție sectoriale și locale al proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Share:

CReDO va monitoriza planurile de acțiuni  SNIA din raioanele Călărași și Orhei CReDO va monitoriza planurile de acțiuni SNIA din raioanele Călărași și Orhei
Raportul alternativ de monitorizare și evaluare a Planului local anticorupție al CR Călărași Raportul alternativ de monitorizare și evaluare a Planului local anticorupție al CR Călărași Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Orhei Consolidarea climatului de integritate instituțională în raionul Orhei